Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός νηπιαγωγείο στη Λάρισα

Συχνά η έναρξη της σχολικής χρονιάς δε σημαδεύεται από τα χαμογελαστά παιδικά προσωπάκια που βλέπουμε στις διαφημίσεις των σχολικών προϊόντων αλλά από δακρύβρεχτα μάγουλα και μυτούλες που τρέχουν.
Ο λόγος; Το μικρό παιδί του νηπιαγωγείου, αρνείται να πάει σχολείο.

Για το γονιό που έχει προσωπική σχολική εμπειρία, το να πάει κανείς σχολείο είναι μια απλή και ανώδυνη ρουτίνα. 
Για το μικρό παιδί όμως ο φόβος του αγνώστου είναι υπαρκτός.
Η άρνηση των μικρών παιδιών και η δυσκολία τους να κάνουν το μεγάλο βήμα-κυριολεκτικά και μεταφορικά- προς το σχολείο οφείλεται κυρίως σε δύο βασικούς λόγους:
Από τη μία το παιδί δε θέλει να αποχωριστεί τους γονείς του και αισθάνεται το λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού», ενώ από την άλλη διακατέχεται από τον φόβο του αγνώστου.

Κατ’ αρχή εξετάστε τα δικά σας συναισθήματα σχετικά με τη νέα πραγματικότητα, δηλαδή με το πέρασμα του παιδιού σας στη σχολική ζωή.

Τι αισθάνεστε;
Ενθουσιασμό ή φόβο;

Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται πολλά, από τις στάσεις των γονιών τους, ακόμη και αν αυτοί δεν εκφράζονται με λόγια. Αν είστε χαρούμενοι και θετικοί για την πρώτη ημέρα, πιθανότατα ο ενθουσιασμός σας να είναι κολλητικός και να γίνει μέρος της εμπειρίας του παιδιού σας. Αναλόγως , μπορεί να του μεταδοθούν οι ανησυχίες και οι φόβοι σας. Αν ανησυχείτε για τον αποχωρισμό από το παιδί σας, προσέξτε μη σας κρυφακούσει να το λέτε σε κάποιο άλλο ενήλικο και βεβαίως μην το δηλώσετε στο παιδί σας, ακόμη και αν το κάνετε μεταξύ αστείου και σοβαρού.

Μερικές φορές μπροστά στη πόρτα του νηπιαγωγείου είναι στ’ αλήθεια δύσκολο να πούμε ποιος έχει μεγαλύτερη δυσκολία να αφήσει το χέρι του άλλου, ο γονιός ή το παιδί;
Ακόμη και η πιο καλοπροετοιμασμένη θεατρική παράσταση χρειάζεται μια πρόβα τζενεράλε πριν από τη πρεμιέρα.
Ακριβώς το ίδιο χρειάζεται και η πρεμιέρα του νηπιαγωγείου!

Την παραμονή της έναρξης του σχολείου ο γονιός μπορεί να βοηθήσει το παιδί του να ξεπεράσει το φόβο του αγνώστου με το να κάνουν μία πρόβα του τι πρόκειται να συμβεί μια μικρή αλλά πληροφοριακή συζήτηση με συγκεκριμένα στοιχεία για τη μεγάλη ημέρα, όπως τι ώρα θα ξυπνήσει, τι θα φορέσει, ποιος θα πάει το παιδί στο σχολείο, ποιος θα είναι εκεί, τι περίπου θα γίνει, πόση ώρα θα καθίσει και ποιος θα το πάρει το μεσημέρι, είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει κανείς εξαιτίας του στρες που έχει για τη νέα αυτή κατάσταση το παιδί φαντάζεται τα χειρότερα:

Οι γονείς του θα το εγκαταλείψουν..
θα το ξεχάσουν στο νηπιαγωγείο…
Και ο κατάλογος συνεχίζεται…

Πρακτικές συμβουλές

  • Καθησυχάστε το για την ώρα που θα επιστρέψετε να το πάρετε το μεσημέρι.
  • Τονίστε στο παιδί σας ότι μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τη δασκάλα του για τα πρακτικά μικροζητήματα όπως τουαλέτα, φαγητό.
  • Μη χρησιμοποιείται το σχολείο ως ανταμοιβή (αν είσαι καλό παιδί θα πας σχολείο) ή ως απειλή (αν δεν καθίσεις φρόνιμα θα σε στείλω στο σχολείο), μια που το ζητούμενο είναι να μεταδοθεί στο παιδί η ιδέα ότι το σχολείο είναι ένα μέρος όπου υπάρχει αγάπη και φροντίδα για τα παιδιά.
  • Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι το σχολείο είναι ένα όμορφο μέρος όπου περνάμε ευχάριστα, κάνουμε νέους φίλους, παίζουμε με καινούργια παιχνίδια, ότι η «δουλειά» του παιδιού είναι να πηγαίνει στο νηπιαγωγείο και η δικιά σας δουλειά είναι να πηγαίνετε στην εργασία σας.
  • Αν δείτε «σποραδικά» δάκρυα τη στιγμή που φεύγετε φιλήστε καθησυχαστικά το παιδί και μόλις φύγετε θα στεγνώσουν και τα δάκρυα
  • Αν το παιδί κλαίει με «μαύρο» δάκρυ και φωνάζει μην παρατείνετε το μαρτύριο και των δυο σας και φύγετε αμέσως. Όσο περισσότερο κάθεστε τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα.
  • Συνήθως τα παιδιά που έχουν αυτή τη συμπεριφορά με το που φεύγει ο γονιός ηρεμούν και ευχαριστούνται το σχολείο.
  • Φτάνοντας στο σχολείο μπορείτε να το συνοδεύσετε ως τη τάξη του, αλλά μην παραμείνετε εκεί ούτε να του υποσχεθείτε ότι θα περιμένετε απέξω και μετά να φύγετε, αυτή η τακτική δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του παιδιού στο πρόσωπό σας.
  • Την παραμονή της «μεγάλης ημέρας» σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας θα κοιμηθεί καλά .
  • Αν το παιδί σας έχει άγχος, είναι πολύ πιθανό ότι θα προβάλει κάποιες ψυχοσωματικές δικαιολογίες προκειμένου να γλιτώσει το σχολείο. Οι κοιλόπονοι και οι πονοκέφαλοι έχουν τη τιμητική τους τις ημέρες έναρξης της σχολικής χρονιάς. Μην προσπαθήσετε να μειώσετε τη σημασία τους λέγοντας στο παιδί «δεν είναι τίποτα».Είναι στ’ αλήθεια κάτι και υποβιβάζοντας τους είναι σα να υποβιβάζετε και τη σημασία που έχουν για το παιδί σας. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να δείξετε «συμπάθεια για το πόνο τους», να κάνετε τη σύνδεση ότι μερικές φορές όταν έχουμε αγωνία για κάτι νοιώθουμε να πονάει η κοιλιά μας ή το κεφάλι μας και να τους δώσετε ένα παράδειγμα από τη δική σας ενήλικη αλλά και παιδική ζωή.
  • Δείξτε ενδιαφέρον για τις σχολικές εμπειρίες των πρώτων ημερών του παιδιού σας αλλά αντισταθείτε στο πειρασμό να του κάνετε πολλές ερωτήσεις και να μεγεθύνετε τη σημασία τους, ακόμη και τα παιδιά που είναι ενθουσιασμένα με το σχολείο τις πρώτες ημέρες , αντιδρούν αρνητικά σε τέτοιου είδους ανάκριση.
  • Τις πρώτες ημέρες του σχολείου διατηρήστε τον κανονικό ρυθμό της οικογενειακής ζωής σας.