Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός νηπιαγωγείο στη Λάρισα

Για ακόμα μια χρονιά το τμήμα των νηπίων του Άκατα Μάκατα πήγε εκδρομή με προορισμό αυτή τη φορά την Καστοριά. Εκεί, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί, ταξιδέψαμε στον Νεολιθικό Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό, όπου γνωρίσαμε την άγνωστη και αινιγματική χώρα της Προϊστορίας και την πολιτεία του νερού. Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε στο Λαογραφικό μουσείο της Καστοριάς στο πανέμορφο αρχοντικό του Νεράτζη Αιβάζη και επισκεφθήκαμε το ενυδρείο της Καστοριάς που είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων. Στη συνέχεια, συνδυάζοντας την προϊστορία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 'Το σχολείο στη Φύση' περιπλανηθήκαμε στον Αρκτούρο, στο μαγευτικό Νυμφαίο. Εκεί μάθαμε πως σημασία δεν έχει αν τα ζώα έχουν λογική ή αν μιλάνε, αλλά εάν υποφέρουν. Αφού λοιπόν είδαμε πώς προστατεύονται οι αρκουδίτσες που μόλις ξύπνησαν από το χειμωνιάτικό τους ύπνο,

Το «Άκατα Μάκατα» στο workshop του Ευρωπαϊκού project E-STEAM !

Το έργο E-STEAM εστιάζει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση, υποστηρίζοντας μια διεπιστημονική προσέγγιση με ευαισθησία στα φύλα, στην τάξη. Επίσης εστιάζει στην υπό – εκπροσώπηση των κοριτσιών στην STE(A)M εκπαίδευση (Θετικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Τέχνες, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά), οι οποίες θα είναι οι μέλλουσες γυναίκες με καριέρα στην συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Το έργο βασίζεται κυρίως στη μάθηση, με έμφαση στην επίλυση προβλημάτων, με δημιουργία εκπαιδευτικών μεθόδων, ώστε μέσω της συνεργασίας και της πρακτικής να οδηγήσει μαθήτριες και εκπαιδευτικούς, να ολοκληρώσουν τις θεματικές του έργου και να επιλύσουν προβλήματα. Υπερβαίνοντας το κλασικό εκπαιδευτικό σύστημα οι δράσεις του έργου μπορούν να ξεπεράσουν το κενό και τις γνώσεις των μαθητριών και των μαθητών και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των εργασιακών τους δεξιοτήτων.

Στο έργο συμμετέχουν εταίροι από την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Αποτέλεσμα του πρώτου παραδοτέου του έργου ήταν η καταγραφή των απόψεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων STEAM. Στην συνέχεια, σε συνεργασία με το νηπιαγωγείο «Άκατα Μάκατα» στη Λάρισα τον Δεκέμβριο του 2018, υλοποιήθηκε ένα workshop με μαθητές πρώτης σχολικής ηλικίας με σκοπό να ανιχνεύσει την ανισότητα των δύο φύλων καθώς και τα στερεότυπα που υπάρχουν ανάμεσα στους μαθητές και/ή στο σχολικό περιβάλλον από μικρή ηλικία. Το έργο στη συνέχεια του έχει σκοπό να υποστηρίξει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν την ισότητα των φύλων, με ένα πολυδιάστατο και καινοτόμο τρόπο.

 

Workshop at “Akata Makata” kindergarten for the E-STEAM project!

The Institute of Entrepreneurship Development participates in the European Project E-STEAM!

Equality in Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics (E-STEAM) focuses on primary, junior and upper-secondary, VET and non-VET teachers by developing a gender-sensitive interdisciplinary approach in class. It addresses the underrepresentation of girls in STE(A)M (Science, Technology, Arts, Engineering and Mathematics) who will be the future women in STE(A)M careers.

Ε-STEAM project is mainly based on project-based learning, problem-based learning as the main teaching (learning) approach to guide teachers and girl students through cooperation and practice, to complete the theme of the project and solve problems encountered in life. As a kind of transcending traditional education mode, E-STEAM can narrow the gap and the existing knowledge and skills of the girls and boys and enhance the students’ employment competitiveness. The project involves partners from Portugal, Bulgaria, Spain, Romania and Greece.

The result of the first deliverable of the project was to record the views of STEAM educators. In collaboration with Kindergarten “Akata Makata” in Larisa, a workshop with early school age pupils were organized in order to detect the gender inequality and the stereotypes that exist between the pupils from an early age. The project overall aims to support students and educators in understanding gender equality in a multidimensional and innovative way.

Πόσο ωραία περάσαμε στους Πόλους! Ο παιδικός σταθμός του 'Άκατα Μάκατα' πήγε ένα μεγάλο ταξίδι από το Βόρειο μέχρι το Νότιο Πόλο. Γνώρισε πολικές αρκούδες, πιγκουίνους, Εσκιμώους και είδε ακόμα και το Σέλας. Οι μικροί μας φίλοι περπάτησαν όπως οι πιγκουίνοι, εξερεύνησαν γιατί τα πολικά ζώα δεν κρυώνουν στους πόλους, φτιάξανε φωλιά για την πολική αρκούδα και ψαρέψανε ψάρια για τα μικρά της. Πειραματίστηκαν με τα πινέλα και τον πάγο και φτιάξανε το δικό τους Βόρειο Σέλας. Το διασκέδασαν πάρα πολύ, δεν συμφωνείτε;

 

Τα παιδιά του παιδικού σταθμού του Άκατα Μάκατα "πέσανε σε... χειμερία νάρκη".

Παιδιά και δασκάλες εξερευνήσαμε ποια ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Τραγουδήσαμε και αναπαραστησαμε το τραγούδι "Θα πάω για αρκούδες" του γνωστού αγγλικού παραμυθιού "We are going on a bear hunt". Ταξιδέψαμε με τον Ερμόλαο, τον φαλακρό σκαντζόχοιρο του Ευγένιου Τριβιζά και τον βοηθήσαμε να βρει τα αγκάθια του. Γίναμε μικρές αρκούδες και χελώνες, μπουσουλώντας με το ρυθμό της μουσικής και μετά "πήγαμε όλοι στη φωλιά μας να κοιμηθούμε", όπως τα ζωα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

 

Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά
και να σας ξεναγήσουμε στους χώρους μας

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2410621733   ή
με το email: