Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός νηπιαγωγείο στη Λάρισα

Τα παιδιά του Άκατα Μάκατα καλλιεργήσανε το δικό τους χωράφι, το “Μικρό Χωράφι” (Little Patch), σπέρνωντας σπανάκια, ραπανάκια και σχοινόπρασο στην αυλή μας.

Τα νήπια και τα προνήπια ανέλαβαν να φροντίζουν τα λαχανικά μας και φυσικά να τα... καταναλώσουν! Καθώς φύτευαν τους σπόρους με τα μικρά τους χεράκια, βρήκανε έναν απροσδόκητο επισκέπτη, μια μικρή κάμπια! Το “Μικρό Χωράφι” (Little Patch) είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προσφέρει διασκεδαστικά κιτ κηπουρικής σε σχολεία σε όλη την Ευρώπη!

Βοηθάει έτσι παιδιά κάθε ηλικίας να μάθουν πώς να φροντίσουν έναν κήπο. Καθώς, σήμερα τα παιδιά ξεχνούν ότι τα περισσότερα από αυτά που καταναλώνουμε κάθε μέρα προέρχονται από ένα αγρόκτημα, η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξοπλίζει τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη με εξατομικευμένα κιτ κηπουρικής, προκειμένου να δημιουργήσει γνώση και βιωματική προσέγγιση αυτών των πραγματικοτήτων.

Ακολουθώντας λοιπόν, το πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου και συγκεκριμένα τις μαθησιακές περιοχές των
α) φυσικών επιστημών και
β) του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη,
βοηθούμε τα παιδιά να αντιληφθούν την ανάπτυξη ως σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο (π.χ. μετρήσαμε πόσες μέρες χρειάζεται ο σπόρος για να βλαστίσει) αλλά και να αναπτύξουν θετικές στάσεις και αξίες σε ζητήματα που αφορούν το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη (π.χ. φυσικοί πόροι, βιοποικιλότητα, αλληλεξάρτηση), με συμπεριφορές και δράσεις που διαφυλάσσουν το φυσικό κεφάλαιο και τη φυσική ισορροπία.