Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός νηπιαγωγείο στη Λάρισα

Η Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης φέτος είναι λίγο διαφορετική...

...για όλους και όλες μας καθώς βιώνουμε την πανδημία COVID-19 που οδήγησε σε μια παγκόσμια μαθησιακή διακοπή πρωτοφανούς κλίμακας και σοβαρότητας.  Το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και η διακοπή πολλών προγραμμάτων αλφαβητισμού και δια βίου μάθησης, επηρέασε τη ζωή 1,6 δισεκατομμυρίων μαθητών σε περισσότερες από 190 χώρες. Καθώς ξεκινά ένα νέο έτος, τώρα είναι η ώρα να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία και τη διεθνή αλληλεγγύη για να θέσουμε την εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση στο επίκεντρο της ανάκαμψης στοχεύοντας σε κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς και βιώσιμες.

 
"Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για να προωθήσουμε τον Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης 4, για να διασφαλίσουμε την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη ποιότητα και να προωθήσουμε τις ευκαιρίες διά βίου μάθησης για όλους." Αντόνιο Γκουτέρες - Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ 
Αποτυπώνοντας το πνεύμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης, η UNESCO και οι συνεργάτες της έχουν ηγηθεί του Φεστιβάλ Εκμάθησης Πλανήτη #LEARNINGPLANET FESTIVAL (https://www.learning-planet.org/en/festival) για να γιορτάσουν τη μάθηση σε όλα τα πλαίσια και να μοιραστούν καινοτομίες που ικανοποιούν τις δυνατότητες κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις τους.
 
Η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα
Το δικαίωμα στην εκπαίδευση κατοχυρώνεται στο άρθρο 26 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ορίζει την δωρεάν και υποχρεωτική στοιχειώδη εκπαίδευση για όλους /ες. Παρόλα αυτά, περίπου 265 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν ή να ολοκληρώσουν το σχολείο. 617 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να διαβάσουν και να κάνουν βασικά μαθηματικά. Λιγότερο από το 40% των κοριτσιών στην υποσαχάρια Αφρική ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά και νέοι πρόσφυγες είναι εκτός σχολείου. Παραβιάζεται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και είναι απαράδεκτο.
 
Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη
Όταν υιοθετήθηκε η Ατζέντα του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη το Σεπτέμβριο του 2015, η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε ότι η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την επιτυχία και των 17 στόχων της. Ο Στόχος Αειφόρου Ανάπτυξης 4, ειδικότερα, στοχεύει στη «διασφάλιση εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιης ποιότητας και προώθηση των ευκαιριών διά βίου μάθησης για όλους» έως το 2030. Το Ακατα Μάκατα ως πρεσβευτής των 17 Παγκόσμιων Στόχων για την Βιωσιμότητα, στηρίζει τους 17 στόχους και συνδέει τις δράσεις του με τον Στόχο 4 για την ποιοτική εκπαίδευση για όλους/ες. Χωρίς περιεκτική και δίκαιη ποιοτική εκπαίδευση και ευκαιρίες δια βίου για όλους/ες, οι χώρες δεν θα πετύχουν να επιτύχουν την ισότητα των φύλων και να σπάσουν τον κύκλο της φτώχειας που αφήνει πίσω εκατομμύρια παιδιά, νέους και ενήλικες.
 
Ας στηρίξουμε όλου μαζί το δικαίωμα στην εκπαίδευση και ας γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εκπαίδευση ώστε η μάθηση να ενδυναμώσει τους ανθρώπους, να διατηρήσει τον πλανήτη, να οικοδομήσει κοινή ευημερία και να προωθήσει την ειρήνη.
 
#LEARNINGPLANETFESTIVAL #weempower
#internationalday #unitednations
#goal4 #sdg4qualityeducation #educationforimpact
#actnow #sdg4 #sdgs #educationforall
#akatamakata #sdgambassadors
#unsdg #unitesnationssustainabledevelopmentgoals #larissa #greece