Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός Λάρισα Παιδικός σταθμός νηπιαγωγείο στη Λάρισα

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού!

 

Στις 20 Νοεμβρίου του 1989, Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σε Γενική Συνέλευση του, υιοθέτησε και υπέγραψε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έκτοτε έως σήμερα, γιορτάζουμε κάθε χρόνο, την επέτειο για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μια ημέρα αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του κόσμου.

H Σύμβαση αυτή αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο νομικά δεσμευτικό χάρτη σύμφωνα με τον οποίο, τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, είναι απαραίτητο να απολαμβάνουν τα δικαιώματα εκείνα, που τους εξασφαλίζουν τις στοιχειώδης αρχές για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευημερία. Η σύμβαση έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες του κόσμου με μοναδικές εξαιρέσεις τις HΠΑ, το Νότιο Σουδάν και τη Σομαλία.


Στην Ελλάδα επικυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.

η χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού

Σήμερα, 30 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης έχουν σημειωθεί εντυπωσιακές πρόοδοι. Παρόλα αυτά, εκατομμύρια ακόμη παιδιά στον πλανήτη εξακολουθούν να ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Ζουν και παλεύουν να επιβιώσουν καθημερινά μέσα σε καταστάσεις φτώχειας, πείνας και ασθενειών.

Το σχολείο μας ΑΚΑΤΑ – ΜΑΚΑΤΑ με αφορμή την σημαντική αυτή ημέρα λαμβάνει υπόψιν του τα δικαιώματα των παιδιών και είναι σε διαδικασία ένταξης στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO ώς πρεσβευτής των 17 στόχων βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι όλες μας οι δράσεις σχετίζονται άμεσα με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (όπως αυτοί περιγράφονται στην Agenda 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρακάτω).

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενίσχυσης αυτού του τόσο σημαντικού πεδίου δράσης το σχολείο μας θα υλοποιήσει ένα κύκλο δράσεων με στόχο προωθήσει πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά στα παιδιά μας μέσω ενός εργαστήριου ιδεών, στα πλαίσια των μαθημάτων μας, το οποίο θα αναπτύσσει, δοκιμάζει και διαδίδει καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό ενώ προωθεί νέες προσεγγίσεις διδασκαλίας και μάθησης με βάση τις προτεραιότητες της UNESCO.

Η ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων, η πρωτοποριακή διδασκαλία και η συμμετοχική μάθηση σε συγκεκριμένους θεματικούς τομείς επιτρέπουν στα μέλη της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς και μαθητές) να ενστερνιστούν τις αξίες της UNESCO και να αποτελέσουν πρότυπα συμπεριφοράς στην κοινότητά τους αλλά και πέραν αυτής.

Το «Άκατα Μάκατα», που έτσι κι αλλιώς έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των γονιών ως ένας πρότυπος εκπαιδευτικός οργανισμός, γνωρίζει καλά πως η εκπαίδευση του παγκόσμιου πολίτη αρχίζει από την πρώτη ημέρα της ζωής του, γι’ αυτό και έχει ήδη εντάξει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα −τόσο του παιδικού σταθμού όσο και του νηπιαγωγείου− μια σειρά από projects και εκδηλώσεις που εναρμονίζονται απόλυτα με τους σκοπούς και τη φιλοσοφία του Δικτύου και που σχετίζονται άμεσα με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης